Quantcast
Channel: bakerMEN » Analytics
Viewing all articles
Browse latest Browse all 21

Content Grouping in Google Analytics

$
0
0

Content Grouping is een optie in Google Analytics die in december 2013 is gelanceerd en nog steeds heel erg nuttig is bij het analyseren van data.

Veel klanten stellen ons de vraag: “Kun je zien welke categorieën, producten, kleuren et cetera het meest bekeken worden?”.

Content grouping biedt hiervoor de perfecte oplossing.

Wat is content grouping?

Met content grouping krijg je inzicht in welke onderdelen van je site het meest populair zijn of voor de meeste conversies zorgen.

Heb je bijvoorbeeld een webshop waar je kleding verkoopt? Dan kun je zien welke types kleding het meest bekeken en/of verkocht worden.

content grouping in google analytics

Maar ook voor non-ecommerce bedrijven kan content grouping heel waardevol zijn.

Is jouw bedrijf bijvoorbeeld een wellness center en wil je weten welke behandelingen op de site het populairst zijn? Ook dit kun je in beeld brengen met content grouping.

content grouping in google analytics wellness center

Zelfs voor een content website, een blog van je bedrijf bijvoorbeeld, kan content grouping inzichten geven. Je kunt bezoeken en gebruikersstatistieken bijvoorbeeld zien per auteur of categorie.

Een groot bedrijf dat veel vacatures op zijn site heeft kan bijvoorbeeld vacatures opsplitsen per sector:

  • inkoop
  • marketing,
  • logistiek
  • IT

Waarom is content grouping handig?

Vaak hoor ik de vraag van een klant: “Kun je zien welke …….. (wat op de puntjes staat, is bedrijfsgevoelige informatie ;-)) het meest worden bekeken?”

Met content grouping kun je dit antwoord in één oogopslag zien.

Je kunt in Analytics wel rapporten zien van de bekeken pagina’s maar die zijn niet altijd even makkelijk te filteren op sector, categorie et cetera.

Naast het groeperen van inhoud en daarmee de mogelijkheid om bijvoorbeeld verschillende categorieën met elkaar te vergelijken, kun je alle individuele pagina’s binnen zo’n groep ook met elkaar vergelijken.

Je kunt dus vergelijken hoeveel mensen de jassen op je site hebben bekeken tegen hoeveel mensen de broeken, truien of kleedjes hebben bekeken. Maar binnen de jassen-categorie kan je ook alle aparte productpagina’s met elkaar vergelijken.

Zo vind je heel snel dus antwoorden op vragen als: “Welke soort kleding wordt het vaakst bekeken?” en “Welke jas is het meest gewild?”

Inhoudsgroepen

Content grouping filtert pagina’s en steekt deze in groepen.

Het filteren van pagina’s kan op 3 manieren in Analytics:

  • Filteren op url
  • Filteren op pagina titel
  • Filteren met een tracking code

Als je een website hebt met een logische url structuur, kun je vaak je inhoudsgroepen wel filteren op url. Als je url’s bijvoorbeeld als volgt zijn opgebouwd: www.website.com/kleding/jassen/jas-met-bont.html, kun je heel gemakkelijk alle jassenpagina’s groeperen.

Hetzelfde geldt voor het filteren op pagina titel. Als deze logisch zijn opgebouwd en elke jassenpagina bevat een uniek woord wat enkel op een jassenpagina staat, dan kun je deze vrij gemakkelijk filteren.

Mocht je website nu niet zo simpel zijn opgebouwd, of wil je iets heel bijzonders groeperen, dan kun je er altijd nog voor kiezen om pagina’s te groeperen via een tracking code. Hiervoor plaats je een stuk tracking code met groep “X” op de pagina’s die in groep “X” moeten komen. Voor pagina’s die in groep “Y” moeten komen, plaats je een code met groep “Y”.

Loop je vast op de technische kant van de implementatie van content grouping? Lees dan een gedetailleerdere uitleg over hoe je deze content groups nu praktisch in elkaar zet. Of bel ons op, we helpen je graag verder!

 

The post Content Grouping in Google Analytics appeared first on bakerMEN.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 21

Latest Images

Trending Articles





Latest Images